Wieniec drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Smaczny nie wymaga szczególnych umiejętności. Idealnie nadaje się na świąteczny stół.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 50 dkg mąki
    5 dkg drożdży
    5 dkg masła
    1 jajko
    1żółtko
    1 szklanka mleka
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    po 1 łyżeczce cukru i soli

Wieniec drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01h0qjk 1. Drożdże rozrobić w dwóch łyżkach letniego mleka. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól , cukier, rozdrobnione drożdże , pozostałe mleko i stopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • image-0e72x4t 2. Gdy podrośnie , podzielić na dwie równe części, z każdej utoczyć wałek ok 60 cm.
  • image-1bh2fcp 3. Upleść warkocz. Włożyć do formy okrągłej z kominkiem o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Odstawić w ciepłe miejsce aby porosło. Posmarować żółtkiem, posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec około 45min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy