Wieloziarnisty drożdżowiec ze śliwkami i nutą amaretto

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zdrowy placek drożdżowy z dodatkiem otrębów oraz syropem amaretto

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 150 gramów
    - mąka żytnia typ 720: 200 gramów
    - otręby pszenne: 20 gramów
    - otręby owsiane: 20 gramów
    - mleko: 180 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - drożdże swieże: 25 gramów
    - masło: 25 gramów
    - cukier brązowy: 60 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - śliwki: 400 gramów
    - syrop amaretto: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Wieloziarnisty drożdżowiec ze śliwkami i nutą amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie się pienić.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy otręby oraz cukier i tworzymy wgłębienie w kopczyku.
    Do mąki dodajemy jajko, miękkie masło oraz przygotowany rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy do dużego naczynia i przykrywamy ściereczką.
  • 3. Ciasto powinno wyrastać około 2 godzin.
    W między czasie przekrawamy śliwki i usuwamy pestki.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dodajemy śliwki, które porządnie dociskamy do ciasta aby nie zostały wypchnięte podczas pieczenia.
  • placek ze śliwkami 5. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy około 45 minut, aż zacznie wyraźnie brązowieć.
  • placek ze śliwkami 6. Syrop amaretto mieszamy z dwoma łyżkami mleka i zaraz po upieczeniu pędzelkiem rozprowadzamy go po wierzchu ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Drożdże Otręby Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować