Wieloziarnisty drożdżowiec ze śliwkami i nutą amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie się pienić.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy otręby oraz cukier i tworzymy wgłębienie w kopczyku.
Do mąki dodajemy jajko, miękkie masło oraz przygotowany rozczyn i zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy do dużego naczynia i przykrywamy ściereczką.
3.Ciasto powinno wyrastać około 2 godzin.
W między czasie przekrawamy śliwki i usuwamy pestki.
4.Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dodajemy śliwki, które porządnie dociskamy do ciasta aby nie zostały wypchnięte podczas pieczenia.
5.Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy około 45 minut, aż zacznie wyraźnie brązowieć.
6.Syrop amaretto mieszamy z dwoma łyżkami mleka i zaraz po upieczeniu pędzelkiem rozprowadzamy go po wierzchu ciasta.
Komentarze