Wielowarzywna zakąska na zimę

4.5 (173 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Słodko-kwaśna zakąska idealna jako zagryzka do wódeczki, grilla i jako dodatek do dań obiadowych

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
    2 czerwone papryki
    3 średnie czerwone cebule
    4 marchewki
    1 korzeń selera
    1/2 kalafiora
    0,5 szkl soli
    14 szkl wody

    ZALEWA:
    3 szkl wody
    3 szkl octu
    1 kg cukru
    2 łyżeczki kolendry
    2 łyżeczki gorczycy
    1 łyżeczka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Wielowarzywna zakąska na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki należy pokroić w 1 cm plastry. Wrzucić do dużej miski z pokrojonymi paprykami i cebulami. Całość należy zasypać solą i zalać wodą i pozostawić na 3 godziny.
  • 2. Marchewkę i selera należy pokroić w 3mm plastry. Kalarior pokroić i podzielić na małe różyczki. Marchewkę i selera należy obgotować w osobnych garnach z posoloną wodą przez 4-5 min. Kalafiora obgotowywać przez 2 min.
  • 3. Warzywa nałożyć do słoików. Ugotować zalewę i gorącą wlać do słoików.
  • 4. Słoiki zamknąć i gotować około 3 minuty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować