Pasją gotowania zaraziła mnie żona Monika, która z zawodu jest dietetyczką. To ona codziennie gotuje pyszne obiady i desery. Ja natomiast eksperymentuję w kuchni przed rodzinnymi przyjęciami,
60 min
Składniki:
● 2 pomidory
● kapusta pekińska
● ogórek
● 10 dag fety
● 10 dag czarnych oliwek bez pestek
● 20 dag wędzonego kurczaka
● puszka czerwonej fasoli
● puszka kukurydzy
● 40 dag pieczarek
● kwasek cytrynowy
Sos:
● 3 ząbki czosnku
● sól, pieprz
● duży słoik majonezu
Wieloskładnikowa z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, obieramy
i kroimy w kostkę. Z kurczaka
zdejmujemy skórę, mięso kroimy
w kostkę. Kukurydzę
i fasolę osączamy. Oliwki osączamy
i kroimy w plasterki.
Fetę kroimy w kostkę. Sos:
zmiażdżony czosnek rozcieramy
z solą i pieprzem, mieszamy
z majonezem.
2.Pieczarki oczyszczamy,
kroimy w plasterki i przelewamy
wrzątkiem z kwaskiem.
3.Sałatkę układamy w salaterce
warstwami, co trzecią warstwę polewając sosem
majonezowym: kapusta, fasola,
kapusta, sos, ogórek,
mięso, pieczarki, sos, kapusta,
kukurydza, sos, kapusta,
feta, pomidory, oliwki. Przed
podaniem schładzamy.
Komentarze