Wieloowocowe ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, dodać resztę cukru, wbić jajka u mnie "M"), wlać mleko letnie i letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać z 10 minut
2.posypać forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek
na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce trochę mąką ciasto, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę
3.piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy
Komentarze