Wieloowocowe ciasto drożdżowe z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Ciasto drożdżowe tym razem wieloowocowe z chrupiącą kruszonką jest bardzo smaczne, aromatyczne, wilgotne.............SMACZNEGO!!!

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • drożdże świeże 8 dag, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L" lub 8 "M", mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek

Wieloowocowe ciasto drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce

    do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, dodać resztę cukru, wbić jajka u mnie "M"), wlać mleko letnie i letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać z 10 minut
  • etap 2. posypać forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek

    na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce trochę mąką ciasto, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 1 godzinę
  • etap 3. piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma dla męża do pracy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować