Wielkopolskie szparagi kiszone

  • wyświetlono: 839 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał. Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone.

Kloruś

Składniki

(na słoik 1l)
600g białych szparagów
Około 10cm korzeń chrzanu + liście
Pół pęczka koperku
kilka liści czarnej porzeczki
Kilka liści dębu
750ml wody
3 łyżki soli

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkopolskie szparagi kiszone

  • Wielkopolskie szparagi kiszone1. Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiedzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu opraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcilatoSzparagiwiosnaPrzetworykuchnia wielkopolskaszparagi białewielkopolskapoznańkiszonkikiszone szparagikiszeniezakiszone szparagiprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Kiszony kalafior

Dodane przez: Kloruś

Kiszony kalafior

Kiszenie to świetny sposób na przechowanie...

ogórki kiszone

Dodane przez: Nina80

ogórki kiszone

ogórki kiszone obowiązkowo muszą...

brukselka

Dodane przez: Kasja1986

Kiszone brukselki

Kiszonki są pyszne i zdrowe. Dzisiaj...

kiszone pomidory

Dodane przez: Koronowianka

KISZONE POMIDORY

Takie kiszone pomidory nadają się...

Kiszona brukselka

Dodane przez: rena123

Kiszona brukselka

O tym, że kiszonki są smaczne i...

Kiszone ogórki

Dodane przez: Lidka Bawolska

Kiszone ogórki

Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE