Wielkopolska kremowa zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przysmak wielkopolski, zwana niekiedy zalewajką-klasyczna wersja bezmięsna

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula duża: 8 sztuk
    - bulion wołowy lub drobiowy: 1 szklanka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 szczypta
    - mąka: 2 szczypty
    - mleko: 10 mililitrów
    - ziemniaki gotowane: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wielkopolska kremowa zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zesmażenie cebulki 1. Cebule kroimy oraz zasmażamy na masełku zasypując ją łyżeczką cukru.
  • miksowanie wywaru na krem 2. Jeśli cebula się zeszkli dodajemy bulion, gotujemy 4, 5 minut. Pieprzymy. Następnie za pomocą blendera miksujemy zupkę.
  • 3. Po zmiksowaniu wywaru wstawiamy zupę-krem ponownie na ogień, dodajemy mleko wymieszane ze śmietaną. Delikatnie gotujemy dodając na sam koniec (wg. uznania grzanki albo gotowane ziemniaczki)-tym razem w całości, ja je tak preferuję. Szybko i pysznie a przede wszystkim nie nudno:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kremowa zupa cebulowa

To może cię zainteresować