Baranek bez pieczenia

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W tym roku dla odmiany w koszyczku poniesiemy mlecznego baranka! Tak wykonany nie tylko pięknie wygląda, ale pysznie smakuje. Gdy już baranek spełni swoją rolę jako dekoracja, nadchodzi najmilsza chwila, czyli jego zjedzenie:) A na to już nie brakuje chętnych! Smakiem przypomina białą czekoladę!

Składniki:

  • Forma na baranka
    Składniki na jedną sztukę:
    • 550 gram mleka z proszku,
    • 350 gram cukru pudru,
    • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
    • 1 ziemniak,
    • jeden olejek migdałowy,
    • 1 duże jajko,
    Dodatkowo:
    • wstążeczka do dekoracji,
    • masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Baranek wielkanocny Desery

Baranek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowana forma 1. Dwuczęściową formę na baranka dokładnie smarujemy masłem.
  • składniki 2. Ziemniaka obieramy, przekrawamy i gotujemy do miękkości, bez dodatku soli. Gotowego miksujemy na gładką masę.
    Do miski wsypujemy cukier puder oraz mleko w proszku. Dodajemy olejek migdałowy, jajko, masło oraz ciepłego, zmiksowanego ziemniaka.
  • Gotowa masa 3. Całość zagniatamy, tak by powstałą gładka masa (Powinna mieć konsystencję podobną do plasteliny). Jeśli masa jest zbyt twarda dodajemy jeszcze masła, jeśli miękka dosypujemy mleka.
  • Pozostawiony do zastygnięcia baranek 4. Tak przygotowaną masą napełniamy przygotowaną formę. Dokładnie ugniatamy, by nie pozostały wolne przestrzenie. Wyrównujemy wierzch!
    Baranka pozostawiamy na około 20 godzin w temperaturze pokojowej (cały czas powinien stać na głowie).
    Gdy masa stwardnieje wyjmujemy go z formy. Aby łatwiej wyszedł możemy formę potrzymać chwilkę na parą. Po rozgrzaniu baranek łatwo odklei się od formy.
    Za pomocą małego, ostrego nożyka ścinamy ewentualne zgrubienie, które morze powstać wzdłuż środka baranka. Głowę przewiązujemy wstążeczką i gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować