Wielkanocny żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Do garnka wlać około 2 l wody, dodać boczek, liście laurowe, ziela angielskie, ząbki czosnku. Zagotować, gotować na małym ogniu ok. 20 minut a po tym czasie dodać kiełbasy. Gotować kolejne 15 minut.
2.2.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną masła. Dodać do zupy.
3.3.
Zakwas wlać do zupy, wymieszać. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, chrzanem. przepis na mój domowy zakwas znajdziecie tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowy-zakwas-na-zurek-z-receptury-dziadka-piekarza
4.4.
Śmietanę rozmieszać z odrobiną zupy (zahartować) wlać do garnka, dodać suszony majeranek. Kiełbasę i boczek wyjąć z zupy, pokroić w plastry i podsmażyć na patelni i podawać z zupą.
5.5.
Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, można zaserwować w chlebie.
Porady
link do przepisu na mój domowy zakwas: http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/2013/03/domowy-zakwas-na-zurek-z-receptury.html
Komentarze