wielkanocny żurek na chlebie razowym

4.5 (173 ocen)

  • 20 min

Mój pyszny wielkanocny żurek ma wielu zwolenników. Gościom zawsze bardzo smakuje.

  • 20 min

Składniki:

  • - bulion warzywny z ziemniakami ( lekko osolony) : 2 litry
    -chleb żytni : 2-3 kromki
    - biała kiełbasa surowa : 4 sztuki
    - cebulka prażona : 1 łyżka
    -zakwas na żurek ( najlepiej owsiano-żytni) : 180-200 g
    -majeranek suszony : 2 łyżki
    - śmietana 18 % : 1-2 łyżeczki
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Wielkanocny żurek na chlebie razowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować bulion, dodać zakwas, cebulę, majeranek, pieprz i kromki chleba żytniego. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować 10 minut. Białą kiełbasę ugotować w osobnym garnku.
  • żurek wielkanocny łatwy 2. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego żuru. Wlać do zupy, wymieszać.
  • żurek bardzo łatwy 3. Do zupy wkroić białą kiełbasę.Posolić do smaku, wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w bulionie warzywnym.

Porady

Na stole nie powinno brakować gotowanych jaj na twardo, które podajemy do żuru. Chleb razowy w zupie zmięknie i jednocześnie zagęści ją. Cebulkę prażoną warto zastapić smażoną na złoto dymką. Zakwas najczęściej przygotowuję wcześniej domowym sposobem, można użyć gotowego, ale musi być sprawdzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować