Wielkanocny żurek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Wielkanocny żurek

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g kości wędzonej

    1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

    300 g boczku wędzonego

    500 g białej kiełbasy

    3 marchewki

    2 pietruszki

    1/2 selera

    2 cebule

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki majeranku

    garść suszonych grzybów

Wielkanocny żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby zalej wodą – tak by je przykryła.

    1. Warzywa obierz, umyj i pokrój je na mniejsze kawałki(marchew, pietruszka,seler) . Jedną cebulę opal nad palnikiem.

    2. Za pomocą ostrego noża oddziel mięso od kości .

    3. Do garnka dodać warzywa, kość i mięso z kości. Całość zalej wodą około 3 litrami. Całość gotuj ok.40 minut

    4. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas na żurek i majeranek,grzyby z wodą. Całość gotuj przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy