Wielkanocny żurek

  • wyświetlono: 397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wielkanocny żurek

uuuuuunazwy-1
  • 10 porcje
  • 60min

Składniki

200 g kości wędzonej

1 butelka naturalnego zakwasu na żurek

300 g boczku wędzonego

500 g białej kiełbasy

3 marchewki

2 pietruszki

1/2 selera

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki majeranku

garść suszonych grzybów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny żurek

  • 1. 1. Grzyby zalej wodą – tak by je przykryła.

    1. Warzywa obierz, umyj i pokrój je na mniejsze kawałki(marchew, pietruszka,seler) . Jedną cebulę opal nad palnikiem.

    2. Za pomocą ostrego noża oddziel mięso od kości .

    3. Do garnka dodać warzywa, kość i mięso z kości. Całość zalej wodą około 3 litrami. Całość gotuj ok.40 minut

    4. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas na żurek i majeranek,grzyby z wodą. Całość gotuj przez 15 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocżurekświętaciasta świąteczne
 

Komentarze

Podobne przepisy

żurek

Dodane przez: JoannaB86

Żurek Wielkanocny z białą kiełbasą i jajkami

Klasyka na wielkanocnym stole

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Dodane przez: Ola1984

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek na bogato - tak jak najbardziej...

image-26w67a9

Dodane przez: mariola1972

Mini kiełbaski wędzone w żurku wielkanocnym

Mini kiełbaski smakują obłędnie...

żurek

Dodane przez: juchab

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą

Wielkanoc i jeden z jej nieodzownych...

żurek

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Żurek

Rano odśnieżanie podwórka a na...