Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

  • wyświetlono: 499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Taki króliczek to śliczna ozdoba wielkanocnego stołu! Środek można wykonać dowolny. Ja uwielbiam mazurka kajmakowego, dlatego postanowiłam wykonać kajmakowy ser w środku.

Jaga85

Składniki

Tortownica o średnicy 24 cm
Biszkopt:
• 4 duże jajka,
• 4 łyżki mąki tortowej,
• 4 łyżki cukru,
• Szczypta soli,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 1 łyżka oleju
Kajmakowy sernik:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 250 gram sera białego (u mnie z wiaderka)
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
• ok 300 gram kajmaku

Dekoracja:
• 0,5 litry śmietanki 30%,
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 2 łyżki cukru pudru,
• wiórki kokosowe do obsypania,
• daktyl na wykonanie oczek,
• biała i różowa kartka papieru do wykonania uszu i noska,
• zielone wiórki waflowe na wykonanie trawy

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny zajączek-serniczek na zimno

  • podział biszkoptu1. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
    Gotowy przekrawamy na dwie równe części. W ten sposób otrzymujemy 2 półkola, które przełożymy kajmakowym sernikiem.
  • ścieranie czekolady2. SERNIK KAJMAKOWY:
    Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • dodanie kajmaku3. Żelatynę rozpuszczamy w ok 1/3 szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy masę kajmakową. W następnej kolejności dodajemy ser. Gdy składnik dokładnie się połączą wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.
  • dodanie czekolady4. Na koniec wsypujemy przygotowaną czekoladę. Masę mieszamy już za pomocą łyżki. Gotową przekładamy dwie połówki biszkoptu. Przełożone ciasto odstawiamy do zastygnięcia do chłodu.
  • wycinanie zarysu królika5. Zastygnięty torcik stawiamy pionowo. W odległości około 1/3 od początku wycinamy trójkątny kawałek ciasta. Dzięki temu otrzymujemy głowę oraz tułów zajączka.


    Mając gotowy zarys zajączka przystępujemy do jego dekoracji.
  • oblanie śmietanką i obsypanie kokosem6. DEKORACJA:
    Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewamy na przygotowane ciasto. Nożem gładzimy całość. Ze śmietanki formujemy także ogonek. Z daktyla formujemy oczka i przyklejamy. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki by śmietanka stężała.
    Z kartki wycinamy uszy i nosek. Przed podaniem wpinamy w króliczka. Wokół posypujemy waflowymi wiórkami. Podajemy!

Porady

Torcik jest delikatny i pyszny! Wielkanoc to czas radości! Zadbajmy o to, by i na naszych stołach było kolorowo i wesoło! Elementy zdobnicze to nie tylko odświętny obrus, firanki, czy stroiki- to także dekoracja potraw:).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortWielkanockajmaksernik na zimno
 

Komentarze

Podobne przepisy

Serniczek na zimno

Dodane przez: agusia84

Serniczek na zimno

Ten serniczek wymyśliłam tak na...

Baranek i zajączek wielkanocny

Dodane przez: anka1988

Baranek i zajączek wielkanocny

Sprawdzony przepis na zajączka...

Śmietankowy sernik na zimno na biszkoptach

Dodane przez: PiernikowaChata

Śmietankowy serniczek na zimno

Smakowity, mocno śmietankowy i...

Cytrynowy serniczek na zimno

Dodane przez: RedakcjaPP

Cytrynowy serniczek na zimno

Pracuję i studiuję. Dla kochanej...

kremowy sernik na zimno

Dodane przez: Henryka

Kremowy serniczek na zimno

Na ostatnie dni lata

Serniczek na zimno

Dodane przez: Anitka0804

Szybki serniczek na zimno

Bardzo szybki i smaczny placek,...