REKLAMA

Wielkanocny tort zajączek

wyświetlono: 1365 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Przepyszny , delikatny tort zachwyci tych małych i dużych:)Idealny do wielkanocnej kawusi:)

opublikowany: 23.03.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    6 jajek
    lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Karmelowa bita śmietana:

    100g cukru
    500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

    Budyń jabłkowy:

    2 jabłka
    250ml soku jabłkowego
    100g cukru
    sok z ½ cytryny
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

    Krem z mascarpone:

    250g serka mascarpone
    250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
    100g migdałów w płatkach
    1 łyżka masła
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
    ok. 2 łyżek cukru pudru

    Do dekoracji:

    wiórki kokosowe
    czekolada
    kolorowe cukierki
    posypka itp
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
    Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku.
  • 2. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Przygotować budyń jabłkowy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniem (z proszkiem). W garnku wymieszać cukier, resztę soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zagotować. Dodać wymieszany z sokiem budyń i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka.
    Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułożyć na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimny budyń jabłkowy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem.
  • 4. Przygotować krem z mascarpone. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
    Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimne migdały.
  • 5. Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przeciąć na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełożyć kremem z mascarpone.500ml śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do smaku trochę cukru pudru. Cały tort posmarować bitą śmietaną.Udekorować według własnego gustu:) Smacznego

Porady

Biszkopt upiekłam dzień wcześniej lepiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bogusia82 bogusia82

Zajączek wielkanocny

Zajączek jest doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

kategoria: Desery opublikowany: 06.04.2015 | wyświetlono: 404 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: anka1988 anka1988

Baranek i zajączek wielkanocny

Sprawdzony przepis na zajączka i baranka wielkanocnego.

kategoria: ciasta wielkanocne babki baranek wielkanocny Desery opublikowany: 29.03.2013 | wyświetlono: 8507 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE