Wielkanocny tort zajączek

  • wyświetlono: 969 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszny , delikatny tort zachwyci tych małych i dużych:)Idealny do wielkanocnej kawusi:)

iza w

Składniki

Biszkopt jasny:

6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny:

6 jajek
lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Karmelowa bita śmietana:

100g cukru
500ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%

Budyń jabłkowy:

2 jabłka
250ml soku jabłkowego
100g cukru
sok z ½ cytryny
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Krem z mascarpone:

250g serka mascarpone
250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
100g migdałów w płatkach
1 łyżka masła
2 łyżki cukru

Dodatkowo:

ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
ok. 2 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:

wiórki kokosowe
czekolada
kolorowe cukierki
posypka itp

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny tort zajączek

  • 1. Sposób przygotowania:

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
    Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku.
  • 2. Przygotować karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizować na patelni. W międzyczasie podgrzać mocno śmietanę. Śmietanę dodać do karmelu i mieszać tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Przygotować budyń jabłkowy. Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Odlać trochę soku jabłkowego i wymieszać go z budyniem (z proszkiem). W garnku wymieszać cukier, resztę soku jabłkowego i sokiem z połowy cytryny. Zagotować. Dodać wymieszany z sokiem budyń i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Zdjąć z pieca i dodać jabłka.
    Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułożyć na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostygnięcia.Karmelową śmietanę ubić mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłożyć na zimny budyń jabłkowy i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć trzecim krążkiem.
  • 4. Przygotować krem z mascarpone. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i płatki migdałowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Pozostawić do ostygnięcia.
    Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimne migdały.
  • 5. Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przeciąć na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełożyć kremem z mascarpone.500ml śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do smaku trochę cukru pudru. Cały tort posmarować bitą śmietaną.Udekorować według własnego gustu:) Smacznego

Porady

Biszkopt upiekłam dzień wcześniej lepiej się kroi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietort wielkanoc ciasta
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Wielkanocny koszyczek

Dodane przez: Netka

Tort Wielkanocny koszyczek

Pyszny tort na Wielkanoc. Krem...

Babka z zajączkiem

Dodane przez: alaaa

Babka z zajączkiem

W zasadzie na każdym wielkanocnym...

Zajączek limonkowy

Dodane przez: czekoladka

Zajączek limonkowy

Zajączek jest wspaniałą ozdobą...

Tort truskawkowy

Dodane przez: Neblina36

Wielkanocny tort "Truskawkowy szyfon"

Pachnący truskawkami,niebaińsko...

zajączek

Dodane przez: marysiaz

Babeczkowy zajączek

Zajączek zrobiony na urodziny mojego...

Czekoladowy zajączek

Dodane przez: alaaa

Czekoladowy zajączek

Piękna dekoracja stołu wielkanocnego...