Pachnący truskawkami,niebaińsko smaczny,dekoracyjny tort.Znakomite towarzystwo popołudniowej herbaty.Uwielbiany przez wszystkich za jego głęboki waniliowo-truskawkowy smak.Kto nie lubi owoców?
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- ser mascarpone: 500 gramów
- jajka: 3 sztuki
- ekstrakt waniliowy: 3 łyżeczki
- żelatyna do deserów w proszku: 4 łyżki
- truskawki świeże: 500 gramów
- kruche ciasteczka wielkanocne do dekoracji: 5 sztuk
- przebiśniegi do dekoracji: 5 sztuk
- zimna woda: 5 łyżek
- galaretka truskawkowa: 2 sztuki
- przegotowana woda: 300 mililitrów
Wielkanocny tort "truskawkowy szyfon" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sparzyć jajka wrzątkiem.Oddzielić żółtka od białek.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie( 5-8 minut). Umyć truskawki,kroić na pół.Wyłożyć na sito,aby obciekły.2 truskawki pozostawić do ozdoby tortu(te do dekoracji powinny mieć szypułki,ładniej wyglądają i utrzymują dłużej aromat).Przegotować wodę i wsypać do niej galaretkę truskawkową,wystudzić.
2.Ubić białka na sztywną pianę.
3.Połączyć ser mascarpone z ubitymi białkami i żółtkami.Do masy dodać ekstrakt waniliowy i namoczoną wcześniej żelatynę.Wszystko bardzo dokładnie,ale delikatnie wymieszać.Ścianki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek.Masę wlać do tortownicy(szczelnej).Wstawić do lodówki na godzinę.
4.Po 60 minutach,kiedy masa juz stężeje ułożyć na niej truskawki i wylać na nią galaretkę truskawkową.Ponownie wstawić do lodówki na kolejna godzinę.Następnie udekorować kwiatami przebiśniegów,kruchymi ciasteczkami wielkanocnymi i połówkami truskawek (z szypułkami).
Komentarze