Wielkanocny tort pisanka

0 (0 ocen)

rodzinka jednogłośnie stwierdziła,że tort jest przepyszny a ja z radości uniosłam się kilka cm nad ziemią:) a tak poważanie serdecznie zapraszam na tort wielkanocny:)

Składniki:

  • Ciasto:

    100 g gorzkiej czekolady
    2 jajka rozm. L
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy ( 8g)
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    80 g miękkiej margaryny tortowej
    2-5 łyżki mleka

    Masa:

    330 ml śmietany 30%
    1 cukier waniliowy ( 16 g)
    1 śmietan-fix
    140 g serka waniliowego homogenizowanego
    1/2 laski wanilii
    100 g truskawek
    50 g winogron

    Dekoracja:

    250 ml śmietany 30%
    1 cukier waniliowy ( 8 g)
    1 śmietn-fix
    zielony barwnik
    150 g truskawek
    50 g winogron zielonych
    1 bialko
    2-3 łyżki cukru
    Tortownica 22cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Wielkanocny tort pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z ciasta wykroić kształt jajka 1. Ciasto: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Jajka utrzeć z cukrami na biało i po łyżce dodawać margaryny cały czas ucierając. Następnie partiami dodawać mąkę i mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie zimne ciasto pokroić w taki sposób aby utworzyć pisankę.
  • śmietankę wymieszać z serekiem 2. Masę: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem oraz wydrążonymi ziarenkami wanilii. Następnie po jednej łyżce dodawać serek cały czas mieszając mikserem. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w cienkie słupki a winogrono w ćwiartki. Z masy odlożyć 2 łyżki a do reszty dodać owoce i delikatnie wymieszać.
  • rozłożyć krem 3. Ciasto rozkroić wzdłuż na pól. Nałożyć masę z owocami na całej powierzchni ciasta i przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Posmarować masą bez owoców i odłożyć na około 2 godziny do lodówki.
  • 4. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować śmietaną boki tortu ( ale niezbyt obficie), następnie do reszty śmietany dodać barwnik i wymieszać. Z zielonej śmietany wycisnąć na połowie tortu wzór koszyka ( używając tylki z gwiazdką należy zrobić pierwszą pionową długą kreskę, a następnie poziome krótkie w niezbyt dużej odległości od siebie, potem znów pionową dużą itd aż do momentu pokrycia całej powierzchni tortu). Na koniec "zrobić" rączkę koszyka. Białko delikatnie ubić i maczać w nim owoce a następnie obtaczać w cukrze i układać na torcie. Resztę truskawek pokroić w plastry i obłożyć tort dookoła. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować