Wielkanocny tort pisanka

  • wyświetlono: 673 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

rodzinka jednogłośnie stwierdziła,że tort jest przepyszny a ja z radości uniosłam się kilka cm nad ziemią:) a tak poważanie serdecznie zapraszam na tort wielkanocny:)

20191005_083333

Składniki

Ciasto:

100 g gorzkiej czekolady
2 jajka rozm. L
100 g cukru
1 cukier waniliowy ( 8g)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
80 g miękkiej margaryny tortowej
2-5 łyżki mleka

Masa:

330 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy ( 16 g)
1 śmietan-fix
140 g serka waniliowego homogenizowanego
1/2 laski wanilii
100 g truskawek
50 g winogron

Dekoracja:

250 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy ( 8 g)
1 śmietn-fix
zielony barwnik
150 g truskawek
50 g winogron zielonych
1 bialko
2-3 łyżki cukru
Tortownica 22cm

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny tort pisanka

  • z ciasta wykroić kształt jajka1. Ciasto: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Jajka utrzeć z cukrami na biało i po łyżce dodawać margaryny cały czas ucierając. Następnie partiami dodawać mąkę i mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie zimne ciasto pokroić w taki sposób aby utworzyć pisankę.
  • śmietankę wymieszać z serekiem2. Masę: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem oraz wydrążonymi ziarenkami wanilii. Następnie po jednej łyżce dodawać serek cały czas mieszając mikserem. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w cienkie słupki a winogrono w ćwiartki. Z masy odlożyć 2 łyżki a do reszty dodać owoce i delikatnie wymieszać.
  • rozłożyć krem3. Ciasto rozkroić wzdłuż na pól. Nałożyć masę z owocami na całej powierzchni ciasta i przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Posmarować masą bez owoców i odłożyć na około 2 godziny do lodówki.
  • 4. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować śmietaną boki tortu ( ale niezbyt obficie), następnie do reszty śmietany dodać barwnik i wymieszać. Z zielonej śmietany wycisnąć na połowie tortu wzór koszyka ( używając tylki z gwiazdką należy zrobić pierwszą pionową długą kreskę, a następnie poziome krótkie w niezbyt dużej odległości od siebie, potem znów pionową dużą itd aż do momentu pokrycia całej powierzchni tortu). Na koniec "zrobić" rączkę koszyka. Białko delikatnie ubić i maczać w nim owoce a następnie obtaczać w cukrze i układać na torcie. Resztę truskawek pokroić w plastry i obłożyć tort dookoła. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiWielkanocdla dzieciwinogrono
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tort truskawkowy

Dodane przez: Neblina36

Wielkanocny tort "Truskawkowy szyfon"

Pachnący truskawkami,niebaińsko...

Tęczowe "pisanki"

Dodane przez: sammakko

Tęczowe "pisanki"

Kolorowe galaretki w kształcie...

image-06bqods

Dodane przez: mamajagody_2010

Galaretkowe pisanki

Kolorowa i smaczna ozdoba na świąteczny...

pisanka

Dodane przez: helenka2506

PISANKA

kiedy zrobiłam to ciasto na święta...

Czekoladowe pisanki a'la Bounty

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Czekoladowe pisanki a'la Bounty

Oryginalny pomysł na świąteczne...

Kolorowe pisanki z ciasta

Dodane przez: paulisia_elk

Kolorowe pisanki z ciasta

Pisanki są wyjątkowe, ponieważ...