rodzinka jednogłośnie stwierdziła,że tort jest przepyszny a ja z radości uniosłam się kilka cm nad ziemią:) a tak poważanie serdecznie zapraszam na tort wielkanocny:)
Składniki:
Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka rozm. L
100 g cukru
1 cukier waniliowy ( 8g)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
80 g miękkiej margaryny tortowej
2-5 łyżki mleka
Masa:
330 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy ( 16 g)
1 śmietan-fix
140 g serka waniliowego homogenizowanego
1/2 laski wanilii
100 g truskawek
50 g winogron
Dekoracja:
250 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy ( 8 g)
1 śmietn-fix
zielony barwnik
150 g truskawek
50 g winogron zielonych
1 bialko
2-3 łyżki cukru
Tortownica 22cm
Wielkanocny tort pisanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Jajka utrzeć z cukrami na biało i po łyżce dodawać margaryny cały czas ucierając. Następnie partiami dodawać mąkę i mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Następnie zimne ciasto pokroić w taki sposób aby utworzyć pisankę.
2.Masę: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem oraz wydrążonymi ziarenkami wanilii. Następnie po jednej łyżce dodawać serek cały czas mieszając mikserem. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w cienkie słupki a winogrono w ćwiartki. Z masy odlożyć 2 łyżki a do reszty dodać owoce i delikatnie wymieszać.
3.Ciasto rozkroić wzdłuż na pól. Nałożyć masę z owocami na całej powierzchni ciasta i przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Posmarować masą bez owoców i odłożyć na około 2 godziny do lodówki.
4.Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować śmietaną boki tortu ( ale niezbyt obficie), następnie do reszty śmietany dodać barwnik i wymieszać. Z zielonej śmietany wycisnąć na połowie tortu wzór koszyka ( używając tylki z gwiazdką należy zrobić pierwszą pionową długą kreskę, a następnie poziome krótkie w niezbyt dużej odległości od siebie, potem znów pionową dużą itd aż do momentu pokrycia całej powierzchni tortu). Na koniec "zrobić" rączkę koszyka. Białko delikatnie ubić i maczać w nim owoce a następnie obtaczać w cukrze i układać na torcie. Resztę truskawek pokroić w plastry i obłożyć tort dookoła. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!
Komentarze