Wielkanocny tort kajmakowy z kurką

  • wyświetlono: 77 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort z humorem

hahaha 015
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Biszkopt x2:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem budyniowy:
- 1 opakowanie waniliowego budyniu
- 1 szklanka mleka
- 10 dag margaryny Palma./Kasia
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kajmaku

Krem maślany:
- 100 g masła 82%
- 60 g mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- żółty barwnik spożywczy

Dodatkowo:
- wielkanocne słodycze do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny tort kajmakowy z kurką

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Tak samo pieczemy drugi biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.
  • 2. Krem: budyń rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczony budyń. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.Dodajemy stopniowo kajmak i miksujemy. Kremem przekładamy biszkopty. Tort wkładamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Krem maślany: Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Do kremu dodajemy ekstrakt. Część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałą część kremu barwimy na żółto. Żółtym kremem smarujemy boki i wierzch tortu. Rękawem cukierniczym wyciskamy rozetki. Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Dekoracja: Tort dekorujemy wielkanocnymi słodyczami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoWielkanockrem budyniowyświętadla dziecina Wielkanoctort dla dziecikajmakkrem maślanySwiateczne ciastociasto na Wielkanocciasto wielkanocnetort z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocny Mazurek Kajmakowy

Dodane przez: jagusia22112

Wielkanocny Mazurek Kajmakowy

Idealny Mazurek dla zabieganych.

Ciasto wiśniowe z masą kajmakową

Dodane przez: Skotka

Wiśniowiec z masą kajmakową

Pyszne lekko winne ciasto, powstało...

Kajmakowy miodownik z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy miodownik z orzechami

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone...

Tort wielkanocny bezglutenowy

Dodane przez: edytaha

Tort wielkanocny bezglutenowy

Kakaowe ciasto przełożone dżemem...

Sernik kajmakowy z orzechami

Dodane przez: joanna30

Sernik kajmakowy z orzechami

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy...

TORT ORZECHOWO- KAJMAKOWY

Dodane przez: zuzka8513

TORT ORZECHOWO- KAJMAKOWY

Prosty ale smaczny tort zarówno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE