Nietypowy wytrawny tort z ciasta francuskiego, idealnie wpasowujący się w wielkanocny klimat.
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego (350g)
200 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
250 g sera ricotta
100 g startego parmezanu
1 czerstwa kajzerka
50 ml wody + 50 ml mleka
2 surowe jajka
sól, pieprz
4 ugotowane na twardo jajka
Wielkanocny torcik ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Smażyć do momentu aż szpinak zmięknie i straci na objętości.
Kajzerkę porwać na kawałki, namoczyć w wodzie wymieszanej z mlekiem.
Serek ricotta wymieszać z usmażonym i przestudzonym szpinakiem, startym parmezanem i wyciśniętą kajzerką. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać 2 rozbełtane surowe jajka, wszystko razem wymieszać.
2.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie płatem ciasta francuskiego, podwyższając maksymalnie brzegi. Masę szpinakową wyłożyć na ciasto.
3.Ugotowane wcześniej jajka obrać i przekroić na połówki. Ułożyć obok siebie, wciskając je w masę szpinakową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 190 stopniach.
Komentarze