Wielkanocny torcik ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Nietypowy wytrawny tort z ciasta francuskiego, idealnie wpasowujący się w wielkanocny klimat.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

    1 opakowanie ciasta francuskiego (350g)
    200 g szpinaku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    250 g sera ricotta
    100 g startego parmezanu
    1 czerstwa kajzerka
    50 ml wody + 50 ml mleka
    2 surowe jajka
    sól, pieprz
    4 ugotowane na twardo jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Dania główne Jajko

Wielkanocny torcik ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ:
    Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Smażyć do momentu aż szpinak zmięknie i straci na objętości.
    Kajzerkę porwać na kawałki, namoczyć w wodzie wymieszanej z mlekiem.
    Serek ricotta wymieszać z usmażonym i przestudzonym szpinakiem, startym parmezanem i wyciśniętą kajzerką. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać 2 rozbełtane surowe jajka, wszystko razem wymieszać.
  • 2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie płatem ciasta francuskiego, podwyższając maksymalnie brzegi. Masę szpinakową wyłożyć na ciasto.
  • 3. Ugotowane wcześniej jajka obrać i przekroić na połówki. Ułożyć obok siebie, wciskając je w masę szpinakową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka Ricotta Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować