Wielkanocny torcik z białą czekoladą i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier z wanilią (lub waniliowy)
oraz część cukru zwykłego i ubić na sztywną pianę.
Resztę cukru dodać stopniowo w trakcie ubijania piany.
Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną,
mąkę pszenną i wszystko przemieszać na niskich obrotach lub łyżką.
Formę o średnicy 22cm natłuścić, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut
na tzw. suchy patyk. Wystudzić i podzielić na 3 części.
2.MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
Do schłodzonej śmietany dodać przesiany cukier puder,
cukier z wanilią i ubić na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix i krótko ubić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
Dodać do ubitej śmietany i delikatnie przemieszać. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
Do pół szklanki syropu (z puszki) dodać 3 łyżki ciepłe wody i przemieszać.
3.UKŁADANIE:
Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą,
następnie posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 część ubitej śmietany
i wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie nałożyć drugi krążek posmarowany
delikatnie śmietaną od spodu,nasączyć syropem, następnie dżem, śmietana i brzoskwinie.
Na koniec trzeci krążek nasączyć syropem od spodu, docisnąć do pozostałych.
Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną.
Dekorujemy wg uznania.
Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Porady
do tortu możemy użyć owoców świeżych lub z puszki.
Komentarze