WIELKANOCNY TORCIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BRZOSKWINIAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, słodki torcik nasączony syropem brzoskwiniowym, dżemem porzeczkowym i brzoskwiniami.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek (osobno białka i żółtka)
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
    400 g śmietany kremówki
    150 g białej czekolady
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
    3 łyżki ciepłej wody
    1 śmietan fix
    puszka brzoskwiń 820g
    dżem porzeczkowy niskosłodzony 400g lub jeżynowy
    DODATKOWO:
    perełki cukrowe
    jajka czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Biszkopty

Wielkanocny torcik z białą czekoladą i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier z wanilią (lub waniliowy)
    oraz część cukru zwykłego i ubić na sztywną pianę.
    Resztę cukru dodać stopniowo w trakcie ubijania piany.
    Do ubitej piany dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną,
    mąkę pszenną i wszystko przemieszać na niskich obrotach lub łyżką.
    Formę o średnicy 22cm natłuścić, wyłożyć dno papierem do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut
    na tzw. suchy patyk. Wystudzić i podzielić na 3 części.
  • 2. MASA ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWA:
    Do schłodzonej śmietany dodać przesiany cukier puder,
    cukier z wanilią i ubić na sztywno. Na koniec dodać śmietan fix i krótko ubić.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.
    Dodać do ubitej śmietany i delikatnie przemieszać. Brzoskwinie pokroić na półksiężyce.
    Do pół szklanki syropu (z puszki) dodać 3 łyżki ciepłe wody i przemieszać.
  • 3. UKŁADANIE:
    Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć syropem brzoskwiniowym wymieszanym z wodą,
    następnie posmarować połową dżemu, nałożyć 1/3 część ubitej śmietany
    i wyłożyć pokrojone brzoskwinie, następnie nałożyć drugi krążek posmarowany
    delikatnie śmietaną od spodu,nasączyć syropem, następnie dżem, śmietana i brzoskwinie.
    Na koniec trzeci krążek nasączyć syropem od spodu, docisnąć do pozostałych.
    Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą śmietaną.
    Dekorujemy wg uznania.
    Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Porady

do tortu możemy użyć owoców świeżych lub z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Biała czekolada Brzoskwinie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować