Wielkanocny torcik-koszyczek z pisankami

4.5 (177 ocen)

To pyszny świąteczny torcik. Lekki i smaczny, a dodatkowo pięknie się prezentuje na wielkanocnym stole

Składniki:

  • Tortownica 26 cm
    Biszkopt:

    - 4 jajka,
    - 4 łyżki mąki tortowej,
    - 4 łyżki cukru,
    Śmietanka:

    - 0,5 litra śmietanki 30%,
    - 4 łyżeczki żelatyny,
    - 0,5 szklanki mleka,
    - 3-4 łyżki nutelli,
    - Około 15 sztuk czekoladowych herbatników

    Masa do dekoracji:
    - 1,5 kostki masła,
    - 0,7 litra mleka,
    - 3 żółtka,
    - 1 budyń waniliowy
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2-3 łyżki cukru,
    - ¾ tabliczki czekolady deserowej,
    - barwniki

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Pisanki

Wielkanocny torcik-koszyczek z pisankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt; Białka ubić , dodać cukier. Następnie do puszystej masy dodać żółtka. Całość wymieszać delikatnie z mąką już za pomocą łyżki. Piec około 15 min w 180°C.

    Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie obcinamy brzegi biszkoptu tworząc ciasto w kształcie jajka.
  • Po wylaniu śmietanki 2. Śmietanka- W przegotowanym mleku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy. Herbatniki kruszymy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy nutellę. Następnie wsypujemy herbatniki. Dokładnie ubijamy by uzyskać jednolitą masę. Na koniec dokładamy żelatynę. Miksujemy.
    Tężejącą śmietankę wylewamy na nasz biszkopt, tworząc uwypuklenie tak, aby otrzymać ładny kształt jajka. Odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.
    Dekorujemy.
  • Przed dekoracją 3. Masa-Połowę mleka dokładnie rozrobić z żółtkami, mąkami, cukrem waniliowym i budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się , wlać rozrobione składniki. Cały czas intensywnie mieszając ugotować budyń. Ostudzić.

    Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo budyń. Częścią masy obłożyć tort. Wykałaczką naszkicować kontury koszyka i jajek. Pozostałą masę podzielić na tyle części ile chcemy uzyskać kolorów. Największą część powinna stanowić masa przeznaczona na koszyk. Aby uzyskać brązowy kolor dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe części masy barwimy odpowiednimi barwnikami. Dekorujemy torcik za pomocą specjalnych końcówek.
  • W trakcie krojenia 4. W trakcie porcjowania:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować