Wielkanocny sernik na mleku

4.5 (164 ocen)

  • Średni

Pyszny, rozpływa się w ustach.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa: 3 szklanki
    - żółtka: 3 sztuki
    - margaryna: 1 sztuka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

    - ser biały 3 krotnie zmielony: 1 kilogram
    - cukier: 1.5 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - budyń śmietankowy: 2 sztuki
    - olej słonecznikowy: 0.5 szklanki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - olejek cytrynowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Wielkanocny sernik na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z podanych składników zarobić ciasto. wyłożyć nim blachę, na wierzch dać masę serową.
  • 2. Zmielony ser utrzeć z cukrem i jajkami, następnie dodać olej, budynie i olejek cytrynowy. Między czasie dodawać po trochu mleko, masa powinna mieć konsystencję niezbyt gęstego budyniu. Mleko trzeba dodawać stopniowo, aby nie dodać za dużo. Zależy to od tłustości sera. Przydatna jest tu nasza intuicja. Masę wylać na ciasto i piec w 170 st prze około 1 godz 20 min. Na wierzch zawsze robię bezę z 4 białek, 4 łyżek cukru i 10 dkg wiórków kokosowych. wykładam ją na ser 20 minut przed całkowitym wyjęciem z piekarnika, beza powinna się zarumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować