składniki:
2 opakowania serka śmietankowego po 30 dag ( u mnie President )
szklanka cukru pudru
2 galaretki niebieskie
2 galaretki czerwone
2 galaretki pomarańczowe
2 galaretki żółte
pół szklanki cukru kryształu
1 i 3/4 kostki margaryny
2 szklanki płatków kukurydzianych zmielonych w maszynce do mięsa lub mikserze
garść dużych rodzynek
brzoskwinie z puszki
Wielkanocny serniczek na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3/4 kostki margaryny rozgrzewamy w rondelku, dosypujemy pół szklanki cukru kryształu, gdy się rozpuści dodajemy 2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych, mieszamy i smażymy 2-3 minuty. jeszcze ciepłą masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy i wyrównujemy, odstawiamy do wystygnięcia. wszystkie galaretki (oprócz żółtej )rozrabiamy oddzielnie , każdą w 1,5 szklanki wody
2.,przygotowujemy masy serowe, każdą tak samo: pół kostki margaryny miksujemy z połową szklanki cukru pudru na gładką masę, dodajemy opakowanie sera, gdy masa będzie gładka dodajemy tężejącą galaretkę czerwoną, gdy masa zacznie tężeć wylewamy na spód z płatków, odstawiamy do zastygnięcia,
3.następnie wykładamy tężejącą galaretkę pomarańczowa, odstawiamy, gdy stężeje wykładamy drugą masę serową wymieszaną z tężejącą galaretką niebieską, gdy masa stężeje wykładamy na nią pokrojone brzoskwinie z puszki a pomiędzy nimi układamy rodzynki, wszystko zalewamy tężejącą galaretką żółtą rozrobioną w 2 szklankach wody. całe ciasto odstawiamy do zastygnięcia, najlepiej do lodówki do następnego dnia.
Porady
do serniczka możemy dodać galaretki o dowolnych kolorach, a zamiast płatków kukurydzianych możemy użyć zmielonych herbatników, jednak wówczas dodajemy mniej cukru
Komentarze