Wielkanocny pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, wkładamy do
garnka (oprócz wątroby), zalewamy
wodą i gotujemy na małym
ogniu 4-5 godz. Dodajemy
marchewkę, seler, pietruszkę,
opieczoną cebulę, pieprz ziarnisty,
ziele angielskie i listek laurowy.
Pod koniec gotowania
wkładamy do garnka wątrobę
i gotujemy jeszcze ok. 20 min.
Wszystkie rodzaje mięsa wkładamy
do miski i studzimy.
W wywarze namaczamy bułki.
2.Mięso przepuszczamy przez
maszynkę do mięsa wraz z odciśniętymi
bułkami. Łączymy
z żółtkami i ucieramy w makutrze,
dodając wywar, sól, pieprz
i świeżo startą gałkę muszkatołową.
Masa powinna mieć konsystencję
gęstej śmietany.
3.Z białek ubijamy pianę, łączymy
ją delikatnie z mięsem. Masę
wkładamy do wąskich foremek
(keksówek) wysmarowanych
tłuszczem i posypanych tartą
bułką. Pieczemy w temperaturze
180 °C. ok. 1 godz.
Komentarze