Wielkanocny mus czekoladowy z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i ubijamy.Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy. Biszkopt kroimy w kosteczkę.
2.Mus czekoladowy: Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, biały krem. Ubijamy białka na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę troszkę przestudzoną ale płynną mieszamy z utartymi żółtkami. Następnie masę łączymy z białkami.
3.Składanie: W szklance na przemian układamy pokrojony biszkopt, mus i jajeczka. Gotowe!
Komentarze