Wielkanocny mus czekoladowy z biszkoptem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny mus czekoladowy w wielkanocnym wydaniu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mus czekoladowy:

    - 80 g gorzkiej czekolady

    - 2 łyżki cukru

    - 2 jajka


    Biszkopt:

    - 2 jajka

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżki mąki tortowej

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 2 łyżki kakao


    Dodatkowo:

    - czekoladowe jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocny mus czekoladowy z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i ubijamy.Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Dodajemy kakao i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy. Biszkopt kroimy w kosteczkę.
  • 2. Mus czekoladowy: Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, biały krem. Ubijamy białka na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę troszkę przestudzoną ale płynną mieszamy z utartymi żółtkami. Następnie masę łączymy z białkami.
  • 3. Składanie: W szklance na przemian układamy pokrojony biszkopt, mus i jajeczka. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na: żurek wielkanocny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować