Wielkanocny Mazurek kajmakowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis dostałam od mojej mamy, która nigdy w życiu nic nie upiekła, oprócz owego mazurka, co miało miejsce po raz pierwszy dwa lata temu. W zeszłym roku ja go postanowiłam zrobić, bowiem był pyszny.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka surowe: 4 sztuki
    - mąka pszenna 550: 300 gramów
    - cukier biały lub brązowy: 300 gramów
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - woda niegazowna: 8 łyżek
    - olej do pieczenia: 10 łyżek
    - mleko skondensowane niesłodzone: 1 puszka
    - migdały w płatkach: 100 gramów
    - morele suszone: 1 opakowanie

Wielkanocny mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek kajmakowy 1. Mleko skondensowane należy gotować w garnku, tak by było zanurzone w wodzie przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka należy oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie dodać żółtka i razem ubić mikserem. Do ubitego cukru i żółtek dodajemy olej, proszek do pieczenia, mąkę. Wszystko mieszamy, a na koniec łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej papierem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180C . Pozostawić, aby ciasto przestygło. Na ciasto wyłożyć gotową masę z puszki, rozprowadzić równomiernie, a następnie posypać płatkami migdałowymi i ozdobić pokrojonymi morelami. Pychota.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy