Ciasto:
40 dag mąki
15 dag cukru
7 dag miodu
5 dag masła
2-3 jajka
1 łyżeczka sody
Masa:
3 szklanki mleka
5 łyżek grysiku
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
kieliszek rumu
rodzynki do dekoracji
Ocena:
(średnia 0 z 0 głosów)
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Blachę posmarować i wysypać tartą bułką.
2.Ugotować grysik na mleku i dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po łyżce grysiku i dalej ucierać. Na koniec dodać rum.
3.Krem podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą częścią przełożyć ciasta, a mniejszą posmarować wierzch. Udekorować rodzynkami.
Porady
Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby nie było twarde.
Komentarze