Wielkanocny mazurek przekładany

0 (0 ocen)

To ciasto jest dosyć tanie, szybkie do zrobienia, a efekt zaskakuje. Jest naprawdę pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    15 dag cukru
    7 dag miodu
    5 dag masła
    2-3 jajka
    1 łyżeczka sody
    Masa:
    3 szklanki mleka
    5 łyżek grysiku
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    cukier waniliowy
    kieliszek rumu
    rodzynki do dekoracji

Wielkanocny mazurek przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wielkanocny mazurek 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec dwa placki. Blachę posmarować i wysypać tartą bułką.
  • wielkanocny mazurek - krem 2. Ugotować grysik na mleku i dobrze wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodawać po łyżce grysiku i dalej ucierać. Na koniec dodać rum.
  • wielkanocny mazurek 3. Krem podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą częścią przełożyć ciasta, a mniejszą posmarować wierzch. Udekorować rodzynkami.

Porady

Ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, aby nie było twarde.

Komentarze

Podobne przepisy