Wielkanocny chlebowy zajączek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten zajączek jest nieodłącznym elementem naszego koszyczka wielkanocnego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • zakwas:
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka ciepłej wody
    pozostałe składniki:
    0,75 dag mąki żytniej
    0,75 dag mąki pszennej
    2 szklanki wody
    2 szklanki serwatki lub maślanki
    5 dag drożdży
    3 płaskie łyżeczki soli
    dodatkowo do dekoracji:
    ziarna np. słonecznik, siemię lniane, mak
    orzechy
    suszone owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Wielkanocny chlebowy zajączek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22sspq2 1. Składniki na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h. Najlepiej zrobić zakwas wieczorem a rano zarobić chleb.
    Po upływie 12 h do zakwasu dodajemy 2 szklanki mąki żytniej, wodę i drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, serwatkę i sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1h. Jeśli zaczyn wyrośnie wcześniej , skracamy czas oczekiwania. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę, przerabiamy i układamy w blaszce o kształcie zająca. Wierzch chleba spryskujemy wodą z cukrem lub miodem i dekorujemy suszonymi owocami i ziarnami nadając wygląd zająca. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, pieczemy w 170 stopniach około 1h.

Porady

Do środka chleba możemy dodać również dowolne ziarna lub suszone, posiekane owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować