Ten zajączek jest nieodłącznym elementem naszego koszyczka wielkanocnego.
2 godz.
Składniki:
zakwas:
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka ciepłej wody
pozostałe składniki:
0,75 dag mąki żytniej
0,75 dag mąki pszennej
2 szklanki wody
2 szklanki serwatki lub maślanki
5 dag drożdży
3 płaskie łyżeczki soli
dodatkowo do dekoracji:
ziarna np. słonecznik, siemię lniane, mak
orzechy
suszone owoce
Wielkanocny chlebowy zajączek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h. Najlepiej zrobić zakwas wieczorem a rano zarobić chleb.
Po upływie 12 h do zakwasu dodajemy 2 szklanki mąki żytniej, wodę i drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, serwatkę i sól mieszamy z wyrośniętym zaczynem, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1h. Jeśli zaczyn wyrośnie wcześniej , skracamy czas oczekiwania. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę, przerabiamy i układamy w blaszce o kształcie zająca. Wierzch chleba spryskujemy wodą z cukrem lub miodem i dekorujemy suszonymi owocami i ziarnami nadając wygląd zająca. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut, pieczemy w 170 stopniach około 1h.
Porady
Do środka chleba możemy dodać również dowolne ziarna lub suszone, posiekane owoce.
Komentarze