Wielkanocny baranek

0 (0 ocen)

Na święta piekę zawsze takie baranki z ciasta drożdżowego,są wspaniałą ozdoba stołu wielkanocnego.

Składniki:

  • 250 gram maki pszennej

    2 żółtka

    1/4 szklanka oleju

    25 gram świeżych drożdży

    0,5 szklanki letniego mleka

    1/4 szklanki cukru

    50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Lukier do dekoracji:

    1,5 szklanki cukru pudru

    1 białko jajka

    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta wielkanocne Desery

Wielkanocny baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy gładkie ciasto.Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Foremkę do baranka smarujemy tłuszczem.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • gotowy baranek 2. Przygotowujemy lukier do dekoracji.Białko ubijamy na sztywno dodajemy po trochu cukier puder,na końcu dodajemy sok z cytryny.Gdyby lukier okazał się za rzadki to trzeba dodajemy odrobinę cukru pudru,a jak za gęsty to soku z cytryny.Ostudzonego baranka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.

Porady

Przepis podany jest na jednego baranka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować