Wielkanocne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. Nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperaturę nastawić na 175ºC.
Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i lukrem malować zęby (można też przed upieczeniem wetknąć zamiast zębów słupki migdałów).
Komentarze