Wielkanocne zajączki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

uśmiechnięta drożdżowa i jadalna ozdoba wielkanocnego stołu

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka: 50 dekagramów
    - świeże drożdże: 20 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - cukier: 100 gramów
    - masło: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - żółtko: 1 sztuka
    - rodzynki: 50 sztuk
    - biały lukier: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wielkanocne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozkruszyć, połączyć z 4 łyżkami letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Zrobić zaczyn. Nakryć go ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięty zaczyn połączyć z resztą składników: cukrem, masłem i szczyptą soli. Wlać resztę mleka. Wyrabiać ciasto 20 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.
  • 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 16 części. Z każdej uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy i uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie. Temperaturę nastawić na 175ºC.
    Żółtko rozmącić z odrobiną mleka, posmarować bułeczki. W pyszczki zajączków wetknąć po 3 rodzynki mające imitować oczy i noski. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok. 15 min. Upieczone zajączki przestudzić i lukrem malować zęby (można też przed upieczeniem wetknąć zamiast zębów słupki migdałów).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować