wielkanocne zajączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ozdoba ( nie tylko ) wielkanocnego koszyczka i stołu :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • przepis na 20 sztuk :


    mąka 3 szklanki
    drożdże 50 gr
    jajko 1 szt
    cukier 0,5 szklanki
    mleko 3,2% 1/2 szklanki
    margaryna 50 gr

    białko do smarowania

Wielkanocne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzewam mleko dodaję margarynę , podgrzewam do momentu aż margaryna się rozpuści odstawiam do ostygnięcia , dodaję pokruszone drożdże . rozczyn odstawiam na 10 minut.
    do misy robota wsypuję mąkę dodaję jajko, cukier oraz rozczyn ,całość wyrabiam około 15 minut ,wyrobione ciasto przykrywam ściereczka na 1 godz.Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, rozwałkować na ok. 1 cm grubości i pokroić na paski. Od każdego paska odciąć końcówkę na ogonek, pasek złożyć na pół i skręcić w spiralkę, zostawiając pętelkę na jednym końcu i wyciągając końce ciasta, formując zajęcze uszy na drugim końcu. Z pozostałego kawałka ciasta uformować kulkę i przykleić ogonek.Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po 15 minutach piec na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 15 minut .Przed pieczeniem posmarować białkiem.

Komentarze

Podobne przepisy