Wielkanocne zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzewam mleko dodaję margarynę , podgrzewam do momentu aż margaryna się rozpuści odstawiam do ostygnięcia , dodaję pokruszone drożdże . rozczyn odstawiam na 10 minut.
do misy robota wsypuję mąkę dodaję jajko, cukier oraz rozczyn ,całość wyrabiam około 15 minut ,wyrobione ciasto przykrywam ściereczka na 1 godz.Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, rozwałkować na ok. 1 cm grubości i pokroić na paski. Od każdego paska odciąć końcówkę na ogonek, pasek złożyć na pół i skręcić w spiralkę, zostawiając pętelkę na jednym końcu i wyciągając końce ciasta, formując zajęcze uszy na drugim końcu. Z pozostałego kawałka ciasta uformować kulkę i przykleić ogonek.Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, po 15 minutach piec na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 15 minut .Przed pieczeniem posmarować białkiem.
Komentarze