ozorki wieprzowe kilogram
marchewka 2 sztuki
seler 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
por 1/2 sztuki
listek lalurowy 4 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
bulion z kostki lub rosół z kurczaka 0,5 litra
żelatyna 2,5 łyżki
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
natka pietruszki do dekoracji
kukurydza z puszki łyżeczka
groszek z puszki łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Wielkanocne ozorki w galarecie z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozorki oczyszczamy, myjemy, sparzamy minutę - dwie wrzątkiem, ściągamy skórę. Kroimy na plastry.
2.Pokrojone ozorki zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane warzywa: marchewki, pietruszkę, seler, por oraz listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy bez przykrycia do miękkości (około 60 -90 minut - w zależności od ozorków), sprawdzamy widelcem. W międzyczasie dolewamy bulion lub rosól, gdy woda częściowo wyparuje. Na końcu doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
3.Ugotowane ozorki przekładamy na płaską dużą miskę, dodajemy plasterki ugotowanej marchewki. Do gorącego rosołu i wywaru z ozorków wsypujemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia i zalewamy ozorki, przy czym zostawiamy troszkę płynu do jajeczek.
4.Z ugotowanych jajek wymujemy delikatnie żółtka, ścinając najpierw piętki z jajek. Do miseczek białkowych (ułożonych w formach na jajka) wkładamy małe kawałeczki pokrojonych warzyw gotowanych z ozorkami, dodajemy ziarenka kukurydzy oraz zielonego groszku, zalewamy resztą bulionu z żelatyną.Gdy w jajeczka zastygnie galareta szybciutko układamy jajka w misce z ozorkami, tak by wszystko razem zastygło. Dekorujemy natka pietruszki.
Komentarze