Wielkanocne muffiny

0 (0 ocen)

Muffinki pysznie smakują podane jako dodatek do sałatki, żurku, czy delikatnego chrzanu. Polecam na Wielkanocny stół. Poza kiełbasą można dodać do środka także kawałki wędzonego boczku.

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    • 2 białe kiełbaski,
    • 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720,
    • 1 szklanka mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • Sól do smaku,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • 2 jajka,
    • 0,5 szklanki mleka,
    • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Wielkanocne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krojenie kiełbasy 1. Kiełbasę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mąki oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
  • dodanie  płynnych składników 2. Do miski wybijamy jajka. Chwilkę je ubijamy, po czym dodajemy do nich przygotowane sypkie składniki ciasta. Następnie wlewamy płynne składniki, czyli mleka oraz olej. Ciasto dokładnie miksujemy, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • dodanie kiełbasy 3. Do tak przygotowanego dodajemy kiełbasę oraz natkę pietruszki. Dodane składniki łączymy z ciastem za pomocą łyżki.
  • przełożenie ciasta do foremek 4. Gotowe ciasto z kiełbasą wykładamy do przygotowanych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować