Muffinki pysznie smakują podane jako dodatek do sałatki, żurku, czy delikatnego chrzanu. Polecam na Wielkanocny stół. Poza kiełbasą można dodać do środka także kawałki wędzonego boczku.
Składniki:
Składniki na 12 sztuk:
• 2 białe kiełbaski,
• 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720,
• 1 szklanka mąki pszennej,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• Sól do smaku,
• 1 łyżeczka majeranku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 2 jajka,
• 0,5 szklanki mleka,
• 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
• Mały pęczek natki pietruszki,
Wielkanocne muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mąki oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
2.Do miski wybijamy jajka. Chwilkę je ubijamy, po czym dodajemy do nich przygotowane sypkie składniki ciasta. Następnie wlewamy płynne składniki, czyli mleka oraz olej. Ciasto dokładnie miksujemy, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
3.Do tak przygotowanego dodajemy kiełbasę oraz natkę pietruszki. Dodane składniki łączymy z ciastem za pomocą łyżki.
4.Gotowe ciasto z kiełbasą wykładamy do przygotowanych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy i podajemy.
Komentarze