Wielkanocne muffinki baranki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wszystkie mokre składniki dajemy do miski i dokładnie je mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy sypkie składniki, wlewamy do nich mokre i dokładnie mieszamy trzepaczką-nie używamy miksera.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości.
Pieczemy w temp 180 stopni około 12 minut-do suchego patyczka.
Studzimy.
Krem przygotowujemy poprzez ugotowanie budyniu, ostudzenia go, następnie zmiksowaniu z masłem.
Możemy przygotować dowolny śmietankowy krem, a nawet kupić gotowy w torebce.
Do wykonania babeczek-baranków będziemy potrzebować szprycę z gładką, okrągłą końcówką. Dajemy do niej krem i robimy wokół babeczki kleksy ciągać je lekko do góry tak by powstały czubeczki.
Tak pokrywamy kremem całą babeczkę,następnie dodajemy czarną jeżynkę,która będzie głowa baranka.
Z jeżynek odrywamy kilka kuleczek-będą na źrenice.
Kilka jeżynek kroimy na małe paski (1 szt-6 pasków) z nich zrobimy uszy barankom.
Robimy oczy-kremem
i źrenice za pomocą ziarenek z jeżyny.
Dodajemy kawałki pokrojonej jeżyny-po bokach głowy-będą to uszy.
Komentarze