Sposób na mielone w innej odsłonie. Kotlety robimy z białej kiełbasy i polewamy sosem żurkowym. Bardzo szybkie, proste wykonanie, a jest tradycja, że w Święta Wielkanocne podajemy żurek, my możemy podać kotlety w żurku
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 kg białej surowej kiełbasy
• 3 szklanki domowego zakwasu na żurek lub kupnego
• ½ szk. śmietany 12 %
• 1 jajko
• Olej do smażenia
• 1 łyżka majeranku
Wielkanocne kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę obieramy z osłonek, wbijamy jajko, mieszamy i wilgotnymi dłońmi robimy okrągłe kotlety.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
2.Zakwas na żurek wlewamy do garnka, wsypujemy majeranek, wlewamy śmietanę i gotujemy. Jak sos jest za rzadki można zagęścić mąką.
Sosem polewamy kotlety.
Komentarze