Wielkanocne kotlety

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sposób na mielone w innej odsłonie. Kotlety robimy z białej kiełbasy i polewamy sosem żurkowym. Bardzo szybkie, proste wykonanie, a jest tradycja, że w Święta Wielkanocne podajemy żurek, my możemy podać kotlety w żurku

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg białej surowej kiełbasy
    • 3 szklanki domowego zakwasu na żurek lub kupnego
    • ½ szk. śmietany 12 %
    • 1 jajko
    • Olej do smażenia
    • 1 łyżka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur Dania główne Kotlety

Wielkanocne kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Kiełbasę obieramy z osłonek, wbijamy jajko, mieszamy i wilgotnymi dłońmi robimy okrągłe kotlety.
    Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy w naczyniu.
  • sos 2. Zakwas na żurek wlewamy do garnka, wsypujemy majeranek, wlewamy śmietanę i gotujemy. Jak sos jest za rzadki można zagęścić mąką.
    Sosem polewamy kotlety.
  • danie 3. Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować