Wielkanocne koszyczki z pisankami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo proste ale efektowne, z pewnością spodobają się najmłodszym ale mogą być także ozdobą stołu Wielkanocnego :)

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
    100 g margaryny
    50 g cukru pudru
    jajko
    łyżeczka kakao
    kolorowy lukier
    ozdoby cukiernicze
    kolorowe cukierki lub żelki w kształcie jajek

Wielkanocne koszyczki z pisankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier siekamy z margaryną, dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto.
    Odstawiamy do zamrażarki na 8 minut.
  • 2. Ciastem wykładamy wysmarowane tłuszczem foremki na małe babeczki ( około 6 sztuk).
    Z ciasta formujemy również uchwyty koszyczków i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Do reszty ciasta dodajemy łyżeczkę kakao i wyrabiamy aby składniki się połączyły.
    Z ciemnego ciasta robimy coś na kształt kruszonki formując jakby małe "gniazdka" o średnicy nieco mniejszej niż nasze babeczki.
    Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Wszystko pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia.
    Babeczki około 20 minut natomiast uchwyty i gniazdka będą się piekły krócej.
  • Wielkanocne koszyczki z pisankami 4. Po wystudzeniu ciasta, "gniazdka" układamy na babeczkach a uchwyty przyklejamy za pomocą lukru bądź roztopionej czekolady.
    Ozdabiamy je kolorowym lukrem.
    Na wierzchu układamy kolorowe jajeczka a na brzegach układamy ozdoby cukiernicze w kształcie kwiatuszków.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Komentarze

Podobne przepisy