wielkanocne jajka faszerowane

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jaj faszerowanych po prostu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Każdy z chęcią rozgryzie co jest w środku...Bazylia, oliwki, może też oscypek?To mój przepis, który polecam.

  • 15 min

Składniki:

  • -jaja duże : 6-8 sztuk
    -oliwki zielone nadziewane papryką : 10 sztuk
    - sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -bazylia świeża : 4 gałązki
    -oliwa z oliwek : 80 ml
    - groszek zielony konserowy : pół puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wielkanocne jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę z oliwek miksujemy z bazylią i solą. Jaja gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Groszek i oliwki osączamy z zalewy.
  • 2. W blenderze miksujemy żółtka i oliwki. Dodajemy 3-4 łyżki oliwy bazyliowej, ponownie krótko miksujemy. Farsz nakładamy do białek, dekorujemy listkami młodego szpinaku, posypujemy pieprzem, podajemy z zielonym groszkiem.

Porady

Do farszu często dodaję też kawałek oscypka lub wędzonego sera. Jeżeli z któregoś jajka nie uda się zgrabnie wyjąć żółtka, białko takie można również dodać do farszu. Resztę oliwy bazyliowej można użyć do innych dań, przechowując ją w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować