Wielkanocne jaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka na sztywno. Oddzielnie ucieramy żółtka, dodając stopniowo do nich cukier. Do puszystej masy żółtkowej lekkim strumieniem dodajemy olej, wodę oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy z wcześniej ubitą pianą. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część mieszamy z kisielem cytrynowym, drugą z kisielem wiśniowym, a trzecią z kakao. Ciasto wlewamy naprzemiennie kolorami do wcześniej przygotowanych wydmuszek (do ¾ wysokości, nadmiar ciasta wypłynie podczas pieczenia.) Jajeczka pieczemy w 180°C przez około 40 min.
By skorupki się nie przewróciły ułożyłam je w formie na muffiny. Na dno wgłębień dałam wcześniej suchy groch.
Przygotowanie wydmuszek:
W jajkach robimy z jednej strony otwór (o średnicy nie większej niż 1 centymetr) i wylewamy ich zawartość. Ja skorupki gromadziłam stopniowo w miarę jaj zużywałam jajka do innych celów.
Gotowe skorupki wyparzamy gotując je około 5 minut w wodzie. Następnie dokładnie suszymy.
Przed napełnieniem ciastem do skorupek wlewamy olej ( po około 0,5 łyżeczki i każdą oddzielnie natłuszczamy kręcąc skorupką by olej dokładnie się rozszedł.
Komentarze