Wielkanocne drożdzowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek. Większe kulki łączymy z mniejszymi sklejając je rozbełtanym jajkiem z wodą. Z wałka odkrawamy małe kawałki i formujemy z nich uszy. Przyczepiamy do mniejszych kulek za pomocą drewnianego patyczka
Zajączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po wystygnięciu dekorujemy.
Komentarze