Wielkanocne drożdzowe zajączki

0 (0 ocen)

Zainspirowana reklamą w telewizji postanowiłam w tym roku zrobić coś nowego i upiec na święta drożdżowe zajączki:)

Składniki:


  • szklanka mleka
    3 szklanki mąki pszennej
    80 g masła
    opakowanie drożdży suszonych
    pół szklanki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    3 jajka
    6 łyżek wody

Wielkanocne drożdzowe zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy. Mleko podgrzewamy i dodajemy je do suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość

    Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek. Większe kulki łączymy z mniejszymi sklejając je rozbełtanym jajkiem z wodą. Z wałka odkrawamy małe kawałki i formujemy z nich uszy. Przyczepiamy do mniejszych kulek za pomocą drewnianego patyczka

    Zajączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Po wystygnięciu dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy