Wielkanocne ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

I znowu mam dla Was propozycję na pyszne wielkanocne ciasto. Tym razem ciasto jogurtowe z daktylami i płatkami migdałowymi. Można je upiec w formie babki, ale też jako ciasto. Wszyło mi niezwykle puszyste. Wszystkim bardzo smakowało. A ta skorupka z migdałów...obłędna. Musicie upiec. Warto.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    100 ml oleju
    20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki kaszy manny
    10 dag suszonych daktyli
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    masło lub margaryna do posmarowania foremki
    bułka tarta do oprószenia foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Wielkanocne ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i wyjmujemy z formy.
  • Gotowe. 4. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Forma o średnicy około 20 cm. Ciasto można pokroić na około 10 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować