Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą

0 (0 ocen)

Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają szarlotkę! Kakaowe ciasto z jabłkami w cynamonie, z białą czekoladą i bezą. Dla mnie rewelacyjna i na pewno nie raz ją powtórzę. W takiej postaci może zagościć na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    3 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    250 g margaryny lub masła
    2 łyżki śmietany 18%

    1,2 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    100 g białej czekolady
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    2,5 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe (po 40 g)
    3 łyżki cukru

    3 białka
    3 łyżki cukru
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Budynie Beza

Wielkanocna szarlotka z białą czekoladą, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1agrovt 1. Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie części, przełożyć do woreczków. Jedną część schować do lodówki, drugą do zamrażarki ( na 30-40 minut).
  • image-1o8yx1d 2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Po tym czasie wylepić dno i boki tortownicy ciastem z lodówki.
  • image-051gc37 3. Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę lub plastry. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić jabłka, posypać je cynamonem i cukrem. Dusić około 20 minut. Wyłączyć gaz, dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy.
  • image-1ptk4d0 4. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka.
  • image-0lfdnqr 5. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń.
  • image-26ui1gh 6. Część ciasta, które zostało w zamrażarce rozwałkować i powycinać różne kształty foremkami wielkanocnymi (baranek, kura, kurczaczek, zając, motyl, kwiatek).
  • image-20ngwhm 7. Poukładać na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jabłka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować