Przepyszna, prosta sałatka wielkanocna z ziemniaków, jaj, pietruszki, oliwek nadziewanych anchois, kaparów i sosu śmietanowego. Połaczyłam składniki, które lubię -wyszło pysznie. Na święta w sam raz.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
SAłATKA::
- ziemniaki (średnie): 4 sztuki
- jajka: 5 sztuk
- zielone oliwki (nadziewane anchois lub inne ulubione): 12 sztuk
- kapary w zalewie: 12 sztuk
- natka pietruszki (świeża / posiekana): 2 łyżki
- ogórki kiszone (średnie): 3 sztuki
SOS śMIETANOWY::
- śmietana (18 %): 2 łyżki
- majonez (gęsty/dekoracyjny): 2 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- cukier: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz (czarny / mielony): 1 szczypta
- parmezan/opcjonalnie (tarty / lub inny ser np. Dziugas): 2 łyżki
Wielkanocna sałatka jajeczno-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować w osolonej wodzie. Schłodzić, pokroić w plasterki.
2.Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki. Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na pół, pokroić w cienkie plasterki (do tego celu używam robota kuchennego, który kroi ogórki w równe plasterki).
3.Składniki sosu śmietanowego wymieszać. Posolić do smaku.
4.Ziemniaki posypać natką pietruszki, wymieszać z ogórkami, oliwkami, kaparami i sosem śmietanowym. Do sałatki dodać ćwiartki jaj, posypać rzeżuchą.
5.Rady:
1) Zamiast natki pietruszki można dodać szczypiorek.
2) Do sosu można dodać odrobinę musztardy.
Komentarze