Wielkanocna pieczeń z jajek i pieczarek

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Podana z sosem chrzanowym smakuje obłędnie! :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    3 jajka surowe
    ok. 7 dużych pieczarek
    1 duża cebula
    1 szklanka startego na grubej tarce żółtego sera
    1 szklanka bułki tartej
    pół szklanki gęstej śmietany
    garść posiekanego koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Jajko

Wielkanocna pieczeń z jajek i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy ugotowane na twardo, wystudzone i starte na grubej tarce jajka, ser żółty, bułkę tartą, śmietanę, surowe jajka i koperek.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy nasz farsz lekko go dociskając dłonią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia i wkładamy na noc do lodówki. Pieczeń podajemy pokrojoną w grube plastry. Idealnie pasuje do niej sos chrzanowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować