Wielkanocna pieczeń warzywna

4.48 (150 ocen)

  • 60 min

Pyszna pieczeń warzywna, w sam raz na wielkanocny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szkl. czerwonej soczewicy
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1/2 selera
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jaja
    - 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
    - szczypta curry
    - szczypta chili
    - sól, pieprz do smaku
    - olej
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wielkanocna pieczeń warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Na tarce trzemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju. Do cebuli dorzucamy starte warzywa i smażymy aż zmiękną. Do miękkich warzyw wsypujemy ugotowaną soczewicę i ziarna słonecznika (lub dyni). Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem, curry, chili, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy dwa jaja i po wymieszaniu całość przekładamy do foremki keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 45 min w 180st.C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować