Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
Dla 8 osób
Składniki:
-500 g tłustego twarogu
-3 żółtka
-150 g cukru
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-125 ml śmietany 30%
-130 g masła
-po 50 g migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wielkanocna pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg dwukrotnie mielimy. Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10 min. Obieramy ze skórki. W misce ucieramy żółtka z cukrami. Miksując dodajemy śmietanę. Miskę wkładamy do garnka z gotująca się wodą tak, aby woda z większego garnka nie dotykała miski. Ubijamy 10 min. Miskę wyjmujemy z garnka i dalej miksując, dodajemy porcjami miękkie masło, a następnie ser. Wrzucamy bakalie. Masę przekładamy do miski wyłożonej ściereczką. Wstawiamy do lodówki na 12 h. Miskę odwracamy na talerz, ściągamy ściereczkę.
Komentarze