Wielkanocna lekka babka

0 (0 ocen)

Lekka i delikatna babka - idealna na wielkanocny stół

Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka masła
    5 jajek
    sól
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Wielkanocna lekka babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, dodać masło i ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Nie przerywając ucierania dodać po jednym jajku, każde kolejne dodać w momencie kiedy poprzednie jajko dobrze połączy się z masą. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i dodawać małymi porcjami do ucieranej masy. Foremkę z kominem posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć masę do foremki. Piec przez około 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po ostudzeniu babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować