Wielkanocna jajecznica z wędzonym boczkiem,kiełbaską i pokrzywami

5 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

U nas od pokoleń jajecznica z pokrzywami i wędzonym swojskim boczkiem i kiełbaską to tradycyjne danie na śniadanie Wielkanocne.My z mężem kultywujemy tradycję i taka jajecznica w Wielką Niedzielę na stole musi być ! A czasem tak jak dziś,robimy ją na kolację bo jest bardzo smaczna no i zdrowa:)I trzeba wykorzystać młode,pyszne pokrzywy....

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek
    30 młodych pokrzyw
    4 plastry wędzonego boczku
    2 kawałki wędzonej kiełbasy
    łyżka smalcu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Wielkanocna jajecznica z wędzonym boczkiem,kiełbaską i pokrzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrzywy wkładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą.Po ok.10 min odcedzamy,wyciskamy z nich nadmiar wody i kroimy drobno.Na patelnię dajemy smalec,drobno pokrojoną kiełbasę i boczek i smażymy na złoty kolorek.Dodajemy pokrzywy i jeszcze przesmażamy ok.10 min.Jajka roztrzepujemy w osobnym naczyniu i wlewamy do smażonego boczku,kiełbasy i pokrzyw.Mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieprz Pokrzywa Smalec Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować