Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.
2.Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
3.Drobno posiekać szczypiorek a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.
4.Składanie sałatki
Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów
na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić do lodówki.
Komentarze