Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 8 osób

Rewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 40szt cebulowych krakersów
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    5 jajek
    120g żółtego sera
    2 kiszone ogórki
    9 łyżek majonezu
    1 pęczek szczypiorku
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Wielkanocna jajeczna sałatka na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i ogórki zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Z ogórków odlać powstały sok. Następnie wymieszać ser i ogórki z 4 łyżkami majonezu.
  • 2. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do białek dodać 2 łyżki majonezu doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • 3. Drobno posiekać szczypiorek a tuńczyka odsączyć z sosu, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem i wymieszać z 1 łyżką majonezu.
  • image-068qq9f 4. Składanie sałatki
    Na talerzu ułożyć z krakersów prostokąt o wymiarach 5 x 2 (10 krakersów
    na każdą warstwę). Na krakersy wyłożyć masę serową z ogórkiem, przykryć drugą warstwą krakersów, następnie wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią warstwą krakersów, wyłożyć masę z białek, przykryć ostatnią warstwą krakersów. Wierzch posmarować 2 łyżkami majonezu, posypać startymi żółtkami i szczypiorkiem. Wstawić do lodówki.

Porady

inspiracja http://e-przepisykulinarne.pl/2015/09/salatka-ze-szprotkami-na-krakersach/#

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować