Wielkanocna galaretka:)

4.5 (186 ocen)

Przepis powstał z okazji Świąt Wielkanocnych, lubimy jajko w sosie chrzanowym czemu nie zrobić z niego galaretki.

Składniki:

  • 1 Duża śmietana(np:12,18,30)
    1,2l wody
    1żelatyna (na 2 litry wywaru)
    1duży słoiczek chrzanu
    1łyżeczka cukru
    pieprz
    2 rosołki wołowe
    30dkg szynki konserwowej
    słoiczek pieczarek konserwowych
    1papryka zółta(lub czerwona)
    4 jajka
    gałązka pietruszki zielonej
    puszka kukurydzy( lub groszku)
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wielkanocna galaretka:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos chrzanowy:Zagotowujemy wodę z kostkami, dodajemy śmietanę,chrzan, cukier, pieprz, wsypujemy żelatynę szybko mieszając do czasu rozpuszczenia żelatyny.(Żelatynę można wcześniej namoczyć w kilku łyżkach wywaru i dodać rozpuszczoną), pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Galaretka 2. Szynkę kroimy w większą kostkę.
  • 3. Jajka pokroić w plastry, paprykę w kosteczkę.
  • Galaretka 4. Wszystkie składniki będziemy układać warstwami na przemian, zaczynając od zielonej pietruszki następnie jajka, kukurydza,szynka,papryka, pieczarki,szynka ,jajko i tak aż skończą się wszystkie składniki.(można ułożyć tylko po jednej warstwie, galaretka wyjdzie niższa )
  • Galaretka 5. Następnie zalewamy wystudzonym sosem chrzanowym i wstawiamy do lodówki.

Porady

Do galaretki można dodać dowolne składniki:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować