Wielkanocna domowa necówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (tak jak na placki
ziemniaczane) i dodajemy do mielonego mięsa. Suchą bułkę ścieramy i
zalewamy mlekiem.
Kiedy dobrze wchłonie płyn, dodajemy do karkówki.
Doprawiamy solą, majerankiem, chilli, pieprzem oraz kminkiem. Czosnek
przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i wyrabiamy przez kilka
minut, aż wszystkie składniki
dobrze się połączą.
Mięso dzielimy na dwie części, polędwiczkę przekrawamy na pół.
2.Z karkówki układamy wałeczek, na środek układamy polędwiczkę i
dokładnie oblepiamy, mocno uciskając.
Przygotowaną necówkę wkładamy do siatki wędliniarskiej, mocno
zawiązujemy na obu końcach.
Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na około półtorej godziny.
Po czterdziestu pięciu minutach przewracamy necówkę na drugą stronę.
Podajemy na zimno, do kanapek lub na ciepło z sosem chrzanowo - żurawinowym.
Komentarze