Wielkanocna babka z białek

  • wyświetlono: 258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Do jej przygotowania śmiało można użyć mrożonych białek. Jest miękka, pulchna i do zjedzenia "na raz".

Joanna Tokarz
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

400g białek
200g cukru kryształu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
250g masła
180ml ciepłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g mąki pszennej
Szczypta soli
Sok z połowy pomarańczy
Lukier:
Sok z połowy pomarańczy
¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocna babka z białek

  • 1. Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier oraz cukier z wanilią. Gdy białka są sztywne i całość lśniąca, naprzemiennie dodajemy mleko z roztopionym i ostudzonym masłem. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z pomarańczy. Przekładamy gotową masę do foremki, pieczemy ok 1 godzinę w temp nagrzanej do 180⁰C. Po upieczeniu (jak patyczek będzie suchy pozostawiamy ciasto w formie na ok 15 minut, po czym ścinamy spód, obracamy i polewamy przygotowanym z soku oraz cukru pudru lukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

DeserciastaWielkanocBabka wielkanocnababkaz białekwielkanocne wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Babka Wielkanocna

Dodane przez: ewaeu

Babka Wielkanocna

Babka od święta i na co dzień,...

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Dodane przez: Przepisy Online

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami

Ciasto które najbardziej kojarzy...

Ciasto z białek

Dodane przez: in-humility

Ciasto z białek

Ciasto jest bardzo smaczne. Dodatkową...

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

Dodane przez: mariwanna

Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

Kulicz to rosyjska babka, która...

Babka Wielkanocna:)

Dodane przez: BABECZKA 35

Babka wielkanocna

Ta babka jest bardzo prosta i bardzo...

babka

Dodane przez: sweet-amelia

Babka Wielkanocna

Wilgotna Babka Wielkanocna

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE