Do jej przygotowania śmiało można użyć mrożonych białek. Jest miękka, pulchna i do zjedzenia "na raz".
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
400g białek
200g cukru kryształu
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
250g masła
180ml ciepłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g mąki pszennej
Szczypta soli
Sok z połowy pomarańczy
Lukier:
Sok z połowy pomarańczy
¾ szklanki cukru pudru
Wielkanocna babka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier oraz cukier z wanilią. Gdy białka są sztywne i całość lśniąca, naprzemiennie dodajemy mleko z roztopionym i ostudzonym masłem. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z pomarańczy. Przekładamy gotową masę do foremki, pieczemy ok 1 godzinę w temp nagrzanej do 180⁰C. Po upieczeniu (jak patyczek będzie suchy pozostawiamy ciasto w formie na ok 15 minut, po czym ścinamy spód, obracamy i polewamy przygotowanym z soku oraz cukru pudru lukrem.
Komentarze