Wielkanocna babka z białek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do jej przygotowania śmiało można użyć mrożonych białek. Jest miękka, pulchna i do zjedzenia "na raz".

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g białek
    200g cukru kryształu
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    250g masła
    180ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    400g mąki pszennej
    Szczypta soli
    Sok z połowy pomarańczy
    Lukier:
    Sok z połowy pomarańczy
    ¾ szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Wielkanocna babka z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy powoli cukier oraz cukier z wanilią. Gdy białka są sztywne i całość lśniąca, naprzemiennie dodajemy mleko z roztopionym i ostudzonym masłem. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z pomarańczy. Przekładamy gotową masę do foremki, pieczemy ok 1 godzinę w temp nagrzanej do 180⁰C. Po upieczeniu (jak patyczek będzie suchy pozostawiamy ciasto w formie na ok 15 minut, po czym ścinamy spód, obracamy i polewamy przygotowanym z soku oraz cukru pudru lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna

To może cię zainteresować