Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

  • wyświetlono: 129 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babka szpinakowa z mocno cytrynowym kremem lemon curd. Krem lemon curd jest słodki a zarazem lekko kwaśny. Dekoracja babki czynią ją piękną ozdobą świątecznego, wielkanocnego stołu.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto szpinakowe:
3 jajka
190g cukru (2 łyżki do ubicia białek)
12g cukru z wanilią
175g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
100ml oleju rzepakowego
100g świeżego szpinaku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła

Krem lemon curd:
1 jajko
1 żółtko
sok i otarta skórka z 1 cytryny
50g cukru
40g masła

Dekoracja:
czekoladowe jajeczka
kawałek ciasta szpinakowego imitującego trawę
świeże kwiaty

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

  • Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd1. Ciasto szpinakowe:
    Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem do postaci gładkiej, jednolitej zielonej papki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać szpinakową papkę i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Po samym końcu dodać ubite na sztywno białka z cukrem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i przełożyć do formy babki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
    Gotową szpinakową babkę przełożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez oło 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia a następnie wyjąć z formy.
  • Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd2. Krem lemon curd:
    Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, a na końcu wycisnąć sok.
    W metalowej miseczce zmiksować jajko, żółtko, cukier i cały czas podgrzewać w kąpieli wodnej. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło, mieszać aż do momentu zgęstnienia kremu. Po tym czasie zestawić do wystudzenia.
  • Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd3. Gotową babkę szpinakową polać kremem lemon curd, posypać ciastem szpinakowym, udekorować czekoladowymii jajeczkami i świeżymi kwiatami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokremszpinakWielkanocbabkababeczkado kawyszybkasmacznababka szpinakowaszpinakowa babkakremem lemon curd

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon...

Przepis autorski (mój).Sernik ten...

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

Dodane przez: ewaeu

Babka wielkanocna z sokiem pomidorowym

Może się ktoś zdziwić, ale zapewniam,...

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon...

Sernik ten jest niezwykle kremowy,...

Wielkanoc

Dodane przez: zuzanna31

Babka wielkanocna

Tradycyjna babka na Święta Wielkanocne,...

Wielkanocna babka z masą kukułkową

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocna babka z masą kukułkową

Moja propozycja na babkę wielkanocną....

Wielkanocna babka

Dodane przez: paulina57

Wielkanocna babka cytrynowa z kisielem

Delikatna pyszna babka wielkanocna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE