Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

  • wyświetlono: 73 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Babka szpinakowa z mocno cytrynowym kremem lemon curd. Krem lemon curd jest słodki a zarazem lekko kwaśny. Dekoracja babki czynią ją piękną ozdobą świątecznego, wielkanocnego stołu.

Ewelina Marcin
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto szpinakowe:
3 jajka
190g cukru (2 łyżki do ubicia białek)
12g cukru z wanilią
175g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
100ml oleju rzepakowego
100g świeżego szpinaku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła

Krem lemon curd:
1 jajko
1 żółtko
sok i otarta skórka z 1 cytryny
50g cukru
40g masła

Dekoracja:
czekoladowe jajeczka
kawałek ciasta szpinakowego imitującego trawę
świeże kwiaty

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd

  • Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd1. Ciasto szpinakowe:
    Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem do postaci gładkiej, jednolitej zielonej papki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać szpinakową papkę i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Po samym końcu dodać ubite na sztywno białka z cukrem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i przełożyć do formy babki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
    Gotową szpinakową babkę przełożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez oło 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia a następnie wyjąć z formy.
  • Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd2. Krem lemon curd:
    Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, a na końcu wycisnąć sok.
    W metalowej miseczce zmiksować jajko, żółtko, cukier i cały czas podgrzewać w kąpieli wodnej. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło, mieszać aż do momentu zgęstnienia kremu. Po tym czasie zestawić do wystudzenia.
  • Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd3. Gotową babkę szpinakową polać kremem lemon curd, posypać ciastem szpinakowym, udekorować czekoladowymii jajeczkami i świeżymi kwiatami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokremszpinakWielkanocbabkababeczkado kawyszybkasmacznababka szpinakowaszpinakowa babkakremem lemon curd
 

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocna babka

Dodane przez: paulina57

Wielkanocna babka cytrynowa z kisielem

Delikatna pyszna babka wielkanocna...

Babka Wielkanocna

Dodane przez: ewaeu

Babka Wielkanocna

Babka od święta i na co dzień,...

DDwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem

Dodane przez: 2milutka

Dwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem

Przepyszna i bardzo prosta do przygotowania...

Szpinakowe ciasto z kremem.

Dodane przez: weronika63

Szpinakowe ciasto z kremem

Polecam na deser do kawy porannej...

Szpinakowa  babka

Dodane przez: Jaga85

Szpinakowa babka

Święta Wielkanocne kojarzą się...

Babka orzechowa z kremem

Dodane przez: Jola1977-1977

Babka orzechowa z kremem

Gdy wyszłam z pokoju i wróciłam...