Babka szpinakowa z mocno cytrynowym kremem lemon curd. Krem lemon curd jest słodki a zarazem lekko kwaśny. Dekoracja babki czynią ją piękną ozdobą świątecznego, wielkanocnego stołu.
Wielkanocna babka szpinakowa z kremem lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto szpinakowe:
Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać olej rzepakowy i zmiksować blenderem do postaci gładkiej, jednolitej zielonej papki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać szpinakową papkę i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować na wolnych obrotach miksera. Po samym końcu dodać ubite na sztywno białka z cukrem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i przełożyć do formy babki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Gotową szpinakową babkę przełożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez oło 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia a następnie wyjąć z formy.
2.Krem lemon curd:
Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, a na końcu wycisnąć sok.
W metalowej miseczce zmiksować jajko, żółtko, cukier i cały czas podgrzewać w kąpieli wodnej. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło, mieszać aż do momentu zgęstnienia kremu. Po tym czasie zestawić do wystudzenia.
Komentarze